این سامانه به عنوان یکی از ۲۳ پروژه اولویتدار دولت الکترونیک و با هدف پیشگیری از زمینخواری و تسهیل ارائه خدمات حوزه زمین راهاندازی میگردد. این سامانه شامل سه بخش درگاه الکترونیکی ارتباطی متقاضیان خدمات حوزه زمین، برنامه کاربردی تبادل استعلامات و مجوزهای حوزه زمین و زیرسامانه پایش اراضی کشور با استفاده از تصاویر ماهوارهای میباشد.
این سامانه به عنوان یکی از ۲۳ پروژه اولویتدار دولت الکترونیک دارای مصوبه هیئت وزیران و مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات میباشد.
متقاضیان قبل از تغییراتی نظیر احاله مدیریت منابع طبیعی، تغییر کاربری، تفکیک، تجمیع، واگذاری و ساخت و ساز در اراضی و املاک کشور میبایست به درگاه سامانه پنجره واحد مدیریت زمین مراجعه نموده و نسبت به ثبت درخواست خود در این سامانه و پیگیری آن از طریق همین درگاه الکترونیکی اقدام نمایند.
برای ثبت نام در سامانه پنجره واحد مدیریت زمین و دریافت خدمات از این سامانه تنها کافی است تا بر روی آیکون “ثبت نام” در بالای صفحه کلیک کنید. در صفحه جدید با وارد کردن اطلاعات شماره ملی و شماره تلفن همراه، به صورت دقیق برای شماره تماس ثبت شده پیامکی ارسال خواهد شد که حاوی رمز عبور شما برای ورود به سامانه خواهد بود. پس از دریافت پیامک از طرف سامانه، با بازگشت به صفحه نخست و کلیک بر روی آیکون “ورود به درگاه متقاضیان خدمات حوزه زمین” در بالای صفحه، می توانید با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور ارسال شده وارد پنل کاربری خود شده و از خدمات سامانه پنجره واحد مدیریت زمین بهره مند گردید.
یکی از اهداف سامانه پنجره واحد مدیریت زمین جلوگیری از مراجعه حضوری متقاضیان به منظور دریافت استعلامات و مجوزهای لازم و اتلاف وقت درخواستدهندگان و کارکنان ادارات می باشد. به این منظور امکان ثبت درخواست در درگاه سامانه و پیگیری آخرین وضعیت آن پس از تکمیل سامانه وجود دارد. تا زمان تکمیل سامانه، مراجعه حضوری متقاضیان صرفا در صورت اعلام دستگاه اجرایی ذیربط انجام میشود.
پس از تکمیل تمامی مراحل ثبت یک درخواست، یک کد رهگیری به ازای آن درخواست نمایش داده می شود. متقاضی می تواند با در اختیار داشتن این کد رهگیری و ورود به سامانه با نام کاربری و رمز عبور ارسال شده و ورود به میزکار شخصی خود، از روند پیشرفت درخواست خود در طول تمامی مراحل اگاهی یابد
برای ثبت موقعیت زمین توسط متقاضیان، دو روش در سامانه مدنظر قرار گرفته است: روش اول ورود مختصات زمین مورد درخواست در سامانه میباشد (فرم موقعیت زمین). مختصات زمین در قالب فرمت UTM ثبت میگردد. روش دوم بارگذاری فایل نقشه موقعیت زمین مورد درخواست در سامانه است (فرم موقعیت زمین). فرمت استاندارد فایل نقشه KML میباشد.
در صورت فراموشی رمز عبور، با کلیک بر روی گزینه “ورود به درگاه متقاضیان خدمات حوزه زمین” و وارد نمودن نام کاربری و کلیک بر روی گزینه “فراموشی رمز عبور” در پایین پنجره، رمز عبور جدید به شماره ثبت شده در سامانه از طرف آن نام کاربری ارسال خواهد شد.
این زیرسامانه با استفاده از تصاویر ماهوارهای اقدام به رصد و پایش اراضی کشور نموده و تغییراتی که فاقد مجوز از دستگاههای اجرایی ذیربط باشد یا با مجوز صادره مغایرت داشته باشد را به عنوان تخلف شناسایی مینماید. همچنین این سامانه وظیفه مدیریت پیگیری یکپارچه تخلفات زمینخواری را در تعامل با واحدهای گشتی و حقوقی دستگاههای اجرایی متولی حفاظت از اراضی بر عهده دارد.
با توجه به قانون حفاظت و بهره¬برداری از جنگل ها و مراتع، حفظ و احیاء و اصلاح و توسعه و بهرهبرداری از جنگل ها و مراتع و بیشههای طبیعی و اراضی جنگلی ملی شده متعلق به دولت به عهده سازمان جنگلبانی ایران است. جنگل های دست کاشت و یا جنگل ها و مراتعی که در اجرای وظیفه احیاء و توسعه منابع طبیعی از قبیل طرح های جنگل داری، مرتع داری، بیابان زدایی، طرح های مدیریت منابع طبیعی و یا طرح هایی که با مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی برای توسعه منابع جدید ایجاد می شوند و همچنین پارک های جنگلی و خزانه-های تولید نهال و بذر جنگلی و مرتعی (نهالستان های عمومی، ایستگاه های تولید بذر و نهال) در محدوده منابع طبیعی یاد شده در حکم منابع مذکور می باشند. بهره برداری از منابع مذکور توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی در هر مورد طبق طرحی به عمل خواهد آمد که به تصویب وزارت منابع طبیعی رسیده باشد و وزارت منابع طبیعی با رعایت مفاد طرح های مصوب قرارداد لازم را تنظیم و پروانه بهره برداری صادر خواهد نمود. وزارت منابع طبیعی مجاز است نسبت به بهرهبرداری از منابع مذکور رأساً یا با تأسیس شرکت و یا با مشارکت اشخاص حقیقی و یا حقوقی اقدام کند. همچنین اجازه دارد نسبت به راه سازی برای منابع مذکور و ایجاد صنایع چوب به ترتیب فوق عمل نماید.